От доста години насам наблюдавам пазарите на криптoвалути, около 2013 имах и първи стъпки в покупко-продажбата им.  Случващото се на пазара на валути е грандиозно. Освободени от всякаква реална регулация, инвестирането в крипто, прилича много сериозно на играта на ролетка, или търговията с деривати на борсата.От доста години насам наблюдавам пазарите на криптoвалути, около 2013 имах и първи стъпки в покупко-продажбата им.  Случващото се на пазара на валути е грандиозно. Освободени от всякаква реална регулация, инвестирането в крипто, прилича много сериозно на играта на ролетка, или търговията с деривати на борсата.

Източник: boredpanda.com

Исторически минахме през няколко сериозни кризи. Може би думата исторически е прекалена, тъй като говорим за 2019 или 2015. По-дълги и резки спадове, не са нищо ново. Само, че всички се питат къде е този път дъното. За съжаление, нямаме стъклена топка, в която да погледнем, и да видим, дали си струва да купуваме или да чакаме. А да не говорим, че има не малко хора, които са влезли на пазара в края на 2021, на цени от около над 45 к$ за биткоин. Специалистите, са много въздържани, в гадаенето на бъдещето, но аз съм просто хоби драскач и ще си позволя да предположа, че цената на основните валути, ще продължи да пада до цялостно стабилизиране на икономическата и гео-политическа обстановка. Преди да обясня, защо стигам до това мнение, искам да разгранича видовете асети. Изключвам шиткойните, защото там нещата се появяват и изчезват. Изобщо там темата заслужава самостоятелна тема. Поздрави на Ружа Игнатова, в този ред на мисли. Изключвам и стeйбл коинс, като Tether, които са малко по-различни от останалите топ 10 до 20.

Като изключим гореспоменатите, видяхме че, корелацията между топ криптовалутите е много високо. Когато пазара върви надолу, почти няма разлика дали си инвестирал в Bitcoin, Etherium, Solanava, Polka, Dogecoin, Uniswap. Според деня, някои валути падат повече, други по-малко. Паралелно, на това, всякакви други асети, като акции, ценни книжа, особено дадени сектори са надолу от началото на годината, или от началото на войната.

Ако се върнем на последния мини краш, тогава имаше спад от 20000 долара, до 3000 долара. Като вчера беше, като си спомня как всички бяха отписали валутите, как в сайтовете за малко обяви, се продаваха ригове за много малко пари. Предполагам, че и сега ще стане така. Поне цените на видео картите, ще паднат и геймърите ще бъдат доволни. Та актуалното ми предположение, се базира на идеята, че тогава пазара преживя падане 7 пъти почти. Сегашното падане, още не е стигнало 7 пъти, и мисля, че място има все още. Може би, ако не 10, то до 15 има място. Остава да видим, от там накъде. Ще се развият ли нещата до ниво на луковиците или ще се върнем към високи стойности, далеч на 60 кило долара.

А до тогава, важното е да не се изпада в паника… Вие какво мислите?

Статията е приключена на 19,0832$ за биткоин и 1,023$ за Етериум.


0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *