В класацията за най-лош процес по регистрация за финансова услуга, има сериозни размествания в топ 3. Гореспомената компания и услуга моментално зае първите три места. Толкова ужасен процес, че регистрацията не успя дори да бъде осъществена!

Мисля, че името TBI, е широко известно на потребителите в България. Независимо дали от някой магазин за електроника, или от някой онлайн магазин, оранжевото лого се показва и ни предлага възможност да се сдобием с нещо ново, за което не сме спестили достатъчно, демек на кредит. Банката работи много сериозно с темата потребителски кредити.

Аз самия бях (и все още съм) в процес на търсене на нова карта за плащане. Да притежавам такава карта не е наложително. Това не е основна карта или банкова сметка, на която ми превеждат заплатата например.  Крайната идея тази карта или online wallet, е да бъде помощник, разпределянето на месечния бюджет. Това варира, от разсрочване на плащането на покупки и разделянето на разходи по пера, до онлайн плащания и бързи преводи в чужбина. Няма да споменавам, че избора не е лесен, защото в наши дни има прилично голям брой алтернативи, като Revolut, Skrill, iCard, TransferWise, Paypal и избора е труден. Част от тях съм използвал в миналото за онлайн залагания, друга част от тях смятам скоро да регистрирам.

В настоящия случай избрах, новата услуга на TBI. Конкретните причини са субективни, но не на последно място любимото ми българско икономическо издание писа за новата им услуга. Сагата започна сравнително тривиално, свалям новата апликация, започвам да разрешавам това и онова, да попълвам данни, да се съгласявам с разни условия. Всичко идеално. Следва и задължителното снимане на лични карти, селфита и подобни. В един момент се показва странна опция, която се оказа фаталната опция:

Фаталната опция при регистриране на апликация

„Имам връзки с организации в България или чужбина“ – major wtf. На по-късен етап разбрах какво е искал да каже афтора, или колко безсмислено е формулирано това изречение. Без много да се замислям, маркирах полето, тъй като инвеститора на фирмата, която управлявам се намира извън България. В последствие се оказа, че зад този въпрос се крие „Вие самоосигуряващо лице ли сте?“. По смисъла на закона не съм самоосигуряващ се, и това е ясно и лесно разбираемо. На следващия екран, не направих скрийншот, защото не предполагах и бегло до къде ще се стигне историята със регистрацията. Цитирам по памет, но пишеше нещо от типа на: поради вашия отговор на предишен въпрос, за идентификация, с Вас ще се свърже някой он нашите служители. Направих ново прибързано заключение,че процеса по регистрация за нова карта, е в ръцете на някой служител. Ок няма проблеми, тези неща работят. Това не е първата онлайн услуга, която ползвам. Не е и първата, в която се идентифицирам изцяло онлайн. В крайна сметка, не съм в заложна къща и не очаквам до пет минути да видя пари.

Първо обаждане: „Ма г-не, Вие сега собственик ли сте на фирма или сте на трудов договор?“ Отговарям чинно: Не съм собственик, управител съм и работя чрез договор за управление и контрол, който наподобява трудов договор.“ Последва объркан смотолевен коментар от другата страна на линията, консултация с колеги, по време, на която слушам музика или може би не, не помня. Следващ въпрос: „Ама Вие МОЛ ли сте на фирмата?“ След положителния ми отговор, последва обяснение от младата девойка, че е нужно да посетя техен офис, и на място регистрацията може да бъде приклчена. Тук вече, започна да ми идва в повече, и обещанието за изцяло онлайн обслужване и получаване на карта ми се стори вече неизпълнено.

След първото обаждане и преди да успея да посетя офис на банката получих второ обаждане: Професионално и точно, ми обясни един вежлив господин, че полето, което съм маркирал е само за самоосигуряващи се лица. Каза, че е оправил регистрацията и след малко ще получа съобщение, че всичко е приключило и ще мога да задам адрес, на който да получа моята мечтана карта за разплащания. Уви, това не се случи, дългоочакваното одобрение така и не се появи. Така привлекателната неонова карта на TBI,  изглеждаше все по-далеч. Започнах да си мисля, вероятно в бързината съм кандидатсвал за някоя платинена или черна карта и се налага да проверят, дали в последните две години съм си купувал скъп часовник. 

След два дни, се появих в офиса на TBI. Там ме обзе малко странно чувство. Офиса беше спретнат и модерен, и доста минималистичен. Приличаше ми повече на застрахователно дружество, или интернет доставчик, от колкото на банка. В наши дни концепциите за банка, така или иначе се различават страшно много и в крайна сметка е напълно ок. Разни хора подписват разни документи, разни заеми, правят се оферти по телефона за заеми, изобщо кредитирането е на дневен ред. Всичко започна отначало. Инсталация, регистрация, вадене на лични карти, снимки, усмивки, потвърждения. На практика служителката имаше същите права като мен плюс достъп до чат системата на банката. Дори ми направи снимка на моята лична карта, с моя телефон, защото можеше да работи добре със светлината в офиса. Снимките бяха без отблясъци от силното осветление в офиса. В крайна сметка стигнахме до едно ново място. Новото място (следващ екран в апликацията на телефона) беше магическо изживяване и за секунди изглеждаше, че трябва само да добавя адрес за получаване на картата и да маркирам допълнително последни съгласия. Тогава махнах и съгласието си за телефонни обаждания и маркетингови материали. Отметка там не сложих. Сигурен съм, че това не е бил проблемът. Апликацията започна да показва култувото „нещо се обърка“. Оптиах многократно, но така и си остана объркано. Оставих дамата в офиса и си казах, объркало се, но ще се оправи по-късно. С нелогична упоритост се връщах стъпка назад, попълвах адреса за получава и отново и отново симпатичния еднорог ми казваше с поглед онлайн wallet, не мерси.

грешка

В заключение

Ами не се оправи. В крайна сметка изтрих приложението. Ориентирах се към други компании, които тествам в момента. В един такъв силно конкурентен отрасъл, смяната е лесна и обвързаността ми е минмална., тъй като липсват месечни такси или обвързващи договори. Хубава идея, хубав замисъл, и може би добро изпълнение в самата услуга. Услуга с повреда при инсталирането е никому ненужна и обречена. Доста тъжно. Като човек, който се занимава с подбна тематика професионално, горещо предполагам, че грешката идва от автоматичен превод и/или преводач, който е получил готови блокове без контекст. Аз съм изгубен като клиент. Ако съм само аз естествено все тая, но съм сигурен, че има и други. 

Ако някой добави и информация за ползването на банковата карта и услугата в коментарите, ще помогне много на хора, които в момента, са в процес на избиране. 


0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *